▲Cikkek : Teremtsünk otthont-A hűtőszekrény |
Teremtsünk otthont-A hűtőszekrény
Minek hol a helye? Rend a hűtőben
A hűtőgépnek minden háztartásban helye van. A tárolás, a frissen tartás és persze a spórolás fontos kelléke. De jól is kell vele bánni ahhoz, hogy igazán megbízható társ legyen.
A mai hűtőszekrények különböző klímazónákkal rendelkeznek. A legfelső részen van a legmelegebb, alul pedig a leghidegebb, kb. 2 °C. A legalsó fiókos rész megint melegebb, itt 8 °C uralkodik, így a hűtőszekrény különböző részeinek „éghajlata” között 6 °C eltérés is lehet.
| A megfelelő hőmérséklet a hűtő középső részén 5 °C. Ajánlatos a hőmérséklet-eltéréseket kihasználni, hiszen ezzel minden ételfajtát a legoptimálisabban tudunk tárolni.
• A leghidegebb polc a legalsó (a zöldségesfiókok fölötti), itt 2 °C van. A friss hús és hal számára ez a legmegfelelőbb hely.
• A középső részen (4-5 °C) és legfölül (8 °C) tároljunk tojást, tejtermékeket, felvágottakat, maradékokat, és azokat a termékeket, amin a „felbontás után hűvös helyen tartandó” jelzés olvasható.
• A legalsó fiókok zöldség- és gyümölcstárolásra szolgálnak (10 °C). A hűtőajtó a legmelegebb rész. Ez azoknak a termékeknek a helye, amelyeknek csak enyhe hűtésre van szükségük (pl. vaj, mustár, italok).
• Ne pakoljuk tele a hűtőszekrényt! Ha nem marad hely az egyes termékek között, akkor a levegő nem tud cirkulálni. • Nyáron a hűtő hőmérsékletét vegyük lejjebb, és mindig győződjünk meg róla, hogy az ajtót jól becsuktuk-e. • Takarjuk le az élelmiszereket, ha a nedvességképződést vagy az ízveszteséget el szeretnénk kerülni! • Az ételmaradékokat tároljuk lapos, lezárt dobozokban. Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy megfeledkeztünk pár dologról, és nem ettük vagy főztük meg. • A frissen vásárolt élelmiszert célszerű a már bent lévők mögé pakolni, így a régebbiek előbb elfogynak.
 |
Nem minden terméknek jó a hűtés! Ha a cukkinit, paradicsomot, déligyümölcsöket tárolunk hűtőszekrényben, azzal csak veszítenek minőségükből, még a kenyér is hamarabb megöregszik. | Tisztítás
Néhány tipp a tisztaság megőrzéséhez:
• Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, de ami romlott, azonnal dobjuk ki.
• Az erős illatú ételeket alaposan takarjuk le, hiszen a gumis, illetve műanyag részek könnyen beveszik a szagokat.
• A gyümölcsöket helyezzük tányérra. Ha megromlanak, könnyebb a tányért elmosni, mint a hűtőpolcot. | Minden nagyobb bevásárlás előtt célszerű a hűtőszekrényt kitakarítani. Miközben kipakoljuk az élelmiszert, mindent alaposan vizsgáljunk meg, nem romlott-e! Mindeközben praktikus a bevásárlási listát is elkészíteni, ekkor látjuk a legjobban, mit kell pótolnunk.
Minden polcot és fiókot vegyünk ki, és langyos, mosószeres vízben mossuk el őket, a súrolók ugyanis árthatnak. Olvasztáshoz használhatunk meleg, ecetes vizet, ez a szagokat is eltávolítja. A makacs, ragadós foltokat legkíméletesebben fogkefével távolíthatjuk el. Ne felejtsük el az ajtóhoz tatozó gumis részek tisztítását sem.
Energiafelhasználás
A hűtőgépek és a fagyasztók nagy „áramzabálók”. Fogyasztásuk a háztartások éves energiafelhasználásának 40 százalékát teszi ki.
• Soha ne állítsuk őket a gáztűzhely, a mosógép, a mosogatógép vagy a fűtés mellé. Jobb, ha a direkt napfényt is elkerüljük. • Ügyeljünk arra, hogy ajtajukat ne hagyjuk sokáig nyitva, és soha ne tegyünk be még meleg ételeket.
Mindenki tudja, hogy a hűtő- és fagyasztószekrényeket rendszeresen le kell olvasztani. Minél több bennük a jég, annál több áramot fogyasztanak. Hirtelen magassá vált áramszámlánk oka az is lehet, hogy háztartási gépünk ajtaja nem jól zár. Ezt egy zseblámpával könnyen tesztelhetjük: a konyhában kapcsoljuk le a villanyt, a zseblámpát tegyük be a hűtőbe. Ha fény szűrődik ki, bizony valami nem stimmel.
Vásárláskor figyeljünk az energiafelhasználási táblázatra. Háztartási gépek esetében a gyártónak kötelező feltüntetni, hogy az adott gép melyik energiaosztályba tartozik. A legjobb, ha A vagy B osztályba tartozó háztartási gépet veszünk. Ne tévesszen meg senkit, ha a G és az F osztályhoz tartozó hűtők és fagyasztók olcsóbbak. Sokkal több áramot fogyasztanak, így a kedvező árnak ráfizetés lesz a vége. |
Önolvasztás, antibakteriális védelem és no frost
A készülékeknek ez a funkciója rendszeres időközönként automatikusan leolvasztja a hűtőtér hátfalán képződő deret, esetlegesen jégréteget. A leolvadó vizet a készülék felfogja és elpárologtatja. Az önolvasztás nagyon praktikus dolog, de ez is megnöveli az áramfogyasztást. Egyes márkáknál a hűtőtér oldal- és hátfalán, valamint az ajtóbelsőn antibakteriális hatású bevonat is van. Ez láthatatlan, teljesen veszélytelen, a készülék teljes élettartamáig ható, de ugyanakkor tökéletes védelmet nyújt a hűtő páradús hátfalát igencsak kedvelő gombák, spórák szaporodása ellen.
A no frost technológia lényege az, hogy a –18°C-nál hidegebb levegőt ventilátor tereli a fagyasztótér minden sarkába. A levegő nedvességtartalmát a készülék elvonja és a készüléken kívül elpárologtatja. A hűtő fáradságos leolvasztását tehát végleg elfelejthetjük.
Egyre több embernek fontos, hogy hűtőjében tisztaság uralkodjon. A baktériumokat senki sem kedveli. Igen borsos áron ugyan, de megjelentek azok a hűtőszekrények, amik meggátolják a baktériumok képződését. Akadnak olyanok is, amelyek a belső hőmérséklet-csökkenést vagy a működési zavart riasztóval jelzik. A legnagyobb gyártók (Bosch és Siemens) már kifejlesztették a mobiltelefonon keresztül irányítható hűtőszekrényt. Bárhonnan lehívhatjuk az éppen aktuális hőmérsékletet, és ha netán egy utazás előtt elfelejtettük volna kikapcsolni, azt is megtehetjük.
|